FESTIWAL KUCHNI POLSKIEJ

powrót

W dniach 04 - 05 czerwca 2005r. na terenie Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbył się VII Festiwal Ryby, Wędki i Muzyki "Sielawa Blues". Drugiego dnia imprezy miała miejsce edycja regionalna Festiwalu Kuchni Polskiej - Kuchnia Warmii i Mazur.
Główną ideą Festiwali Kuchni Polskiej jest promowanie Kuchni Polskiej, jako reprezentacyjnej marki narodowej naszego kraju.
Festiwal Kuchni Polskiej przybiera formułę konkursu kulinarnego, w którym mogą brać udział zarówno zawodowi kucharze zatrudnieni w dowolnych zakładach gastronomicznych w Polsce, jak i amatorzy niezwiązani z profesjonalną gastronomią.
Do udziału w konkursie przystąpiło 18 ekip kucharskich. W skład szacownego jury, pod przewodnictwem dra Grzegorza Russaka, weszli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie :prof. dr hab. Jerzy Borowski, Edward Łoś Laureaci konkursu głównego, regionalnej edycji Festiwalu Kuchni Polskiej otrzymali medale, czapki rogatywki Kucharz Polski 2005 r., nawiązujące do wspaniałych tradycji Kuchni Polskiej oraz Certyfikaty potwierdzające najwyższą jakość, autentyczność i przywiązanie do polskiej tradycji przygotowanych potraw. Mogą również używać znaku "Kuchnia Polska - Smak i Tradycja" do końca 2006r.
Zwycięzcy edycji regionalnych ( pierwsze trzy miejsca) wezmą udział w Finale Konkursu - Wielkiej Gali Kuchni Polskiej, który odbędzie się w Warszawie 3 maja 2006 roku. Festiwal Kuchni Polskiej powinien być bliski wszystkim, którzy są zwolennikami dobrej i zdrowej Kuchni Polskiej. Oto miejsca i laureaci w poszczególnych kategoriach:

Miejsca w konkursie głównym Festiwalu Kuchni Polskiej:

1. Karczma Kry-Stan - Olsztyn (Marlena Rodziewicz, Zdzisław Adamiak)
Danie główne: Gęś faszerowana

Kuzynko Marleno! Prosimy o przepis!!! Zamieścimy na stronie!

powrót